Psychiater Glenn Helberg: "de psychiatrie kijkt te beperkt"

Psychiater Glenn Helberg: "de psychiatrie kijkt te beperkt"

We geloven te veel in één dominant verhaal, zegt psychiater Glenn Helberg. Niet alleen in de psychiatrie, maar in onze hele samenleving moeten we leren luisteren naar de ander. We spraken hem over individualisme en zijn worsteling met de DSM-methode waarin de problemen van patiënten in rap tempo gekwalificeerd moeten worden.

In zijn nieuwe boek Als ik luister schrijft Helberg aan de hand van ervaringen met patiënten en persoonlijke ervaringen uit zijn leven hoe zijn ideeën over zijn vak zijn gevormd. Daarbij vertelt hij over hoe hij opgroeide in Curaçao, in Nederland geneeskunde studeerde en daarna ging werken. Hij schrijft over de relatie met zijn ouders, over zijn coming-out en over zijn werk als psychiater.

Als medeoprichter van het Expertisecentrum Transculturele Therapie kijkt Helberg naar wat de mens vormt, zoals taal, historie en cultuur. De dominante westerse psychiatrie is voor Helberg niet voldoende om zijn patiënten te behandelen. Wanneer andere denkwijzen nuttig blijken, zijn ze in de praktijk van Helberg van harte welkom.

"Er is te weinig aandacht voor de plek die relaties hebben in onze samenleving. Terwijl, de mens is fundamenteel relationeel, we verhouden ons constant tot elkaar."

>> Lees het hele interview op Brainwash