Outsider Art/ Art Brut Expositie 'Innerlijke verbeelding' | T/m 25 september 2021

Outsider Art/ Art Brut Expositie 'Innerlijke verbeelding' | T/m 25 september 2021

‘Innerlijke verbeelding’, kunstwerken van kunstenaars met een psychische aandoening of verstandelijke beperking
Voorbode van de Internationale Outsider Art/ Art Brut Biënnale in mei 2022, Hengelo

Voor de vijfde keer is de Waterstaatskerk te Hengelo hét decor van een expositie, nu van (inter)nationale Art Brut kunstenaars onder de titel ‘Innerlijk verbeeld’. Het betreft kunstwerken van kunstenaars met een psychische aandoening of verstandelijke beperking. De geplande expositie in de Waterstaatskerk is geworden tot een voorbode van de Internationale Art Brut Biënnale in Hengelo dat in mei 2022 plaats vindt.

Wat is Art Brut?

Kunst in z’n meest directe en rauwe vorm: dat is Art Brut. Het is een vorm van beeldende kunst die zich moeilijk laat vangen onder een noemer of zich laat classificeren door middel van een etiket. Immers het gaat hierbij om kunst die niet of nauwelijks verwantschap vertoont met bestaande kunststijlen. Gemaakt door kunstenaars die uiting geven aan wat er in hen leeft, zonder zich iets gelegen te laten liggen aan welke opvatting over kunst dan ook. Ze vragen niet om aandacht en erkenning, maar hun werk verdient dat wel. Vanuit die overtuiging biedt ook deze expositie een platform voor het pure werk van deze kunstenaars. Zodat het werkelijk voor zich kan spreken.

Kunstenaars

Met sleutelwoorden als verbeeldingskracht, originaliteit en oorspronkelijkheid heeft de Kunstcommissie van de Waterstaatskerk samen met curator Jan Noltes weer prachtige en bijzondere kunstwerken samengebracht van 15 kunstenaars, waaronder o.a.: Gijs Ambrosius, Willie Beckmans, Jean Branchiard, Elly Schuurman, Maurits Sterkenburg, Jannemiek Tukker en Kobus Visser.

Wanneer?

De expositie is van 18 augustus t/m 25 september in Hengelo in de Waterstaatskerk te bezoeken.
De openingstijden zijn van woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 – 16.00 uur.

Waar?

Waterstaatskerk, Deldenerstraat 20, Hengelo

Meer informatie op de site van de Waterstaatskerk in Hengelo.

Meer weten over Art Brut, ook wel ’outsider art’ genoemd? In 2016 publiceerde GGZ Totaal een themanummer over dit onderwerp: De kunst van de buitenstaander (in PDF).

[Bron: GGZ Totaal]