Omgaan met lang wachten op ggz-hulp

Omgaan met lang wachten op ggz-hulp

Sta je op een wachtlijst voor hulp in de ggz? Hulpverlener Mirjam geeft tips hoe je om kunt gaan met de wachttijd.

Zet je na maanden of zelfs jaren eindelijk de stap om professionele hulp te zoeken, dan krijg je vaak te maken met wachtlijsten in de ggz. Velen worden hier wanhopig van. Soms met extreme gevolgen. MIND Korrelatie biedt hulp om die wachttijd wat makkelijker door te komen.

Overbruggingsgesprekken

Sta je op een wachtlijst en weet je dat je niet langer dan 3 maanden hoeft te wachten? Dan biedt MIND Korrelatie overbruggingsgesprekken aan. ‘Dat zijn 5 gesprekken van maximaal een half uur’, legt hulpverlener Mirjam Schneider uit. ‘Het kunnen ook chats zijn via onze site, of een WhatsApp-gesprek.’ Tijdens deze overbruggingsgesprekken helpt een professionele hulpverlener je om het wachten vol te houden. Niet door je in therapie te nemen, maar met simpele tips die bij jou passen. ‘Omdat wij hier zo veel ervaring mee hebben, kunnen wij snel achterhalen waar iemand behoefte aan heeft’, aldus Mirjam.

Langer dan 3 maanden wachten?

Ook als je langer dan 3 maanden op een wachtlijst staat, kan MIND Korrelatie je helpen. Een hulpverlener kijkt met jou naar andere mogelijkheden voor hulp in deze periode. Denk bijvoorbeeld aan wachtlijstbemiddeling via je zorgverzekeraar, zodat je eerder aan de beurt bent voor hulp. Of kijk in je naaste omgeving naar mensen die je vertrouwt en met wie je kunt praten. Soms lijkt het vervelend om een vriend of vriendin ‘lastig’ te vallen met je verhaal, maar het kan jou helpen als je je hart kunt luchten. Nog een optie: probeer via de huisarts terecht te komen bij een praktijkondersteunende hulpverlener in de ggz. Zij kunnen je tijdelijk ondersteunen, maar uiteindelijk zal een andere hulpverlener in de ggz je echt behandelen. Zo hoef je niet af te wachten, maar maak je vast een start met je psychische herstel. 

Nationale Zorgnummer

Een praktische tip van Mirjam: ‘Ben je op zoek naar een hulpverlener? Bij het Nationale Zorgnummer kun je vragen of zij een hulpverlener weten waar je sneller terechtkunt. Ook op onze website kiezenindeggz.nl kun je hiernaar zoeken.’

Gevolgen lange wachttijden

De gevolgen van de lange wachttijden kunnen heel ernstig zijn, weet Mirjam uit ervaring: ‘Door het lange wachten op hulp voelen mensen zich ontmoedigd en wanhopig. Klachten kunnen verergeren. En dit alles verstoort natuurlijk ook de situatie binnen iemands gezin en/of op het werk.’ Dat er ruim 88.000 mensen op een ggz-wachtlijst staan, soms langer dan een jaar, stemt niet vrolijk.

Oorzaken van de lange wachtlijsten

De lange wachtlijsten komen voor een groot deel door een tekort aan personeel. Bovendien moeten hulpverleners volgens allerlei regels verantwoording afleggen over hun werk. Dat kost veel tijd. Ook is de omslag van het zorgstelsel te snel doorgevoerd: terwijl zorginstellingen hun deuren moesten sluiten, is de organisatie van hulp in de wijk te langzaam op gang gekomen.

[Bron: UWV-Perspectief]