Mondkapjesplicht en uitzonderingsregel: enquete, informatie en download

Mondkapjesplicht en uitzonderingsregel: enquete, informatie en download

Beste leden,

Sinds 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in alle publieke binnenruimtes en is er een dringend advies om ook buiten, waar men met andere mensen in nabij contact komt, een mondkapje te dragen. We weten echter dat er ook mensen zijn die veel moeite hebben met het mondkapje en deze niet, of zeer beperkt, kunnen dragen. Een mondkapje kan een trigger zijn en een belemmering vormen om deel te nemen aan het alledaagse leven. Het kan ertoe leiden dat mensen (nog) meer geïsoleerd raken of zelfs zorg gaan mijden.

Er is voor deze mensen een uitzondering op de verplichting tot het dragen van een mondkapje, met een kaartje dat je hieronder kan downloaden en uitknippen. Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat de uitzondering zo laagdrempelig mogelijk moet zijn. De algemene regel is om het mondkapje wel te dragen, tenzij. Dit willen we ook aan jullie meegeven. Draag hem waar het lukt, maar kan dit niet, dan kun je het kaartje inzetten.

Ondanks dat het ministerie meegaand is in de laagdrempeligheid van de uitzondering, is de praktijk weerbarstiger. Onder het huidige beleid mogen Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA’s) vragen naar meer informatie, zoals medische gegevens of een andere verklaring zodat het aannemelijk gemaakt kan worden dat je inderdaad onder de uitzonderingsregel valt. Iedere regio mag eigen invulling geven aan het beleid. Daarnaast mogen winkels het beleid voeren om een mondkapje verplicht te stellen, en mogen zij jou dus ook weigeren in de winkel, als zij niet akkoord gaan met de uitzondering. Volgens ons werkt dit stigmatiserend, verwarrend en gaat het in tegen de privacywetgeving.

MIND is op het moment in gesprek met alle relevante partijen om dit beleid vriendelijker te maken voor mensen die geen mondkapje kunnen dragen. Om hen te helpen hierbij, denken we dat ervaringsverhalen erg waardevol kunnen zijn.

Heb jij moeite met het dragen van een mondkapje en ben je tegen bepaalde obstakels gelopen omdat je deze niet kan dragen? Laat ons weten wat jouw ervaringen zijn door deze enquête in te vullen. Je antwoorden worden geanonimiseerd opgeslagen.

>> Vul hier de enquete in m.b.t. de mondkapjesplicht

Warme groeten,

het bestuur van Caleidoscoop