"De kennis en kunde over stigma blijft beschikbaar voor de samenleving"

"De kennis en kunde over stigma blijft beschikbaar voor de samenleving"

“De afgelopen tien jaar bouwden we zoveel kennis en kunde op, dát mag door het stoppen van Samen Sterk zonder Stigma niet verloren gaan. Het moet in de samenleving blijven”, aan het woord is Gerdien Rabbers, directeur van Samen Sterk. Ze spreekt over de manieren waarop geborgd wordt dat de kennis over stigmatisering op een goede manier wordt overgedragen.

“Onze ‘founding fathers’: de Nederlandse ggz, NVvP en MIND stonden, na het nieuws dat Samen Sterk zou stoppen, gelijk paraat. Zij zorgen ervoor dat de kennis en kunde op het gebied van stigma niet verloren gaat. Daarbij is de intentie uitgesproken dat het netwerk dat ontstaan is vastgehouden wordt. Bovendien blijven deze organisaties zich inzetten om ervoor te zorgen dat professionals met cliënten blijven samenwerken om stigmatisering tegen te gaan.”

De beweging blijft bestaan

“Je moet het eigenlijk zo zien: Samen Sterk zonder Stigma stopt, maar de beweging is onomkeerbaar. Deze blijft bestaan! Zo zal bij de samenwerkende partijen van het convenant Sterk door Werk 2021-2024 stigma op de agenda blijven staan. En wat ons zo sterk maakte, zijn de vele ambassadeurs die zich voor ons wilden inzetten: velen van hen blijven actief; zij waren al aan de slag met eigen initiatieven en velen van hen gaan door met destigmatisering en zijn nog benaderbaar via MIND.” 

“Informatie over stigma, onze totaalaanpak en argumentaties om met destigma aan de slag te gaan, blijven toegankelijk voor iedereen via een nieuwe website. Alle tools, handboeken e.d. zijn downloadbaar. Ook is er een boek in de maak, dat een verzameling bevat van de kennis op het gebied van stigmatisering die we de afgelopen jaren hebben opgedaan, straks ook te downloaden op onze site.”

Kom naar ons laatste congres

“De kennis die we in huis hebben komt tijdens ons laatste congres ‘Anders kijken, meer zien’ volop tot uitdrukking: mensen kunnen hun eigen ervaringen delen en zich opnieuw laten inspireren door de laatste inzichten en tools. Het congres biedt een divers programma met inspirerende gasten, optredens, muziek en workshops met concrete handvatten voor inclusie. Interessant voor iedereen die zich sterk maakt voor een maatschappij zonder stigma, in de hulpverlening, wijk en media, op school en op het werk. Kom jij daar ook kennis over stigma opdoen?”

[Bron: Samen Sterk zonder Stigma]