Expositie 'Gelichaamd', museum De Fundatie (Zwolle)

Expositie 'Gelichaamd', museum De Fundatie (Zwolle)

Een ode aan de kunst van het lichaam – in gesprek met Nieke Koek | Mister Motley

Mirthe Berentsen (mistermotley.nl) sprak met Nieke Koek over haar tentoonstelling Gelichaamd in Museum de Fundatie (Zwolle) en over de macht en onmacht van het lichaam. ‘In mijn werk probeer ik om samen met patiënten vorm te geven aan de sensaties van hun lichaam, het gaat daarbij niet om genezing maar om bestaansrecht geven en het serieus nemen van de veelvormigheid van pijn en ervaringen. Dat geeft ruimte waarin alles mag bestaan.’

Als dertienjarig kind stond Nieke Koek (1982) op het podium om de rol van Antigone in Fenicische vrouwen van Toneelgroep Hollandia te spelen. ‘Ik zag daar de razendsnelle transformaties van de acteurs. Binnen de kortste keren konden zij in totaal iets anders veranderen, dat triggerde mijn fascinatie ontzettend. Je kunt eindeloos spelen met het lichaam, je kan het aanpassen en in gefragmenteerde delen bekijken, je kunt ervoor zorgen dat iets makkelijker kan gaan en je kunt het in een geheel zien.’ Acteurs in transitie en een theaterstuk over de onvermijdelijkheid van de dood en het observeren van het menselijk onvermogen zorgden voor een levenslange fascinatie voor de transformaties van het menselijk lichaam. Een gesprek over inlevingsvermogen in levenloos materiaal, huilend houten benen doorzagen en de rol van beleving in de zorg.

Lees het hele interview op MisterMotley.nl of ga naar de site van Museum de Fundatie. De expositie is tot en met 8 januari 2023 te zien in Zwolle.