Boeken: "Aanraking is iets wonderlijks" & "Trauma is iets wonderlijks" - Steve Haines

Boeken: "Aanraking is iets wonderlijks" & "Trauma is iets wonderlijks" - Steve Haines

Welke invloed heeft aanraking op je ervaring van de wereld? Op welke manier kan aanraking helpen bij herstel van trauma, angst of pijn? En wist je dat langzame aanraking krachtige emoties overbrengt?

Dit op wetenschap gebaseerde stripverhaal onthult de complexiteit van aanraking en verkent de kracht en grenzen ervan. Positieve aanraking kan pijn en trauma verzachten, compassie en liefde overbrengen en voor sociale verbondenheid zorgen. Maar verkeerde aanraking kan angst aanjagen of geweld aandoen.

Aanraking helpt je om je ‘echt’ te voelen. Al voordat je taal kende, had je een beleving van jezelf en de wereld via fysiek contact met de ruimte om je heen en met anderen. Aanraking is iets wonderlijks viert de kracht van verbindende aanraking en van ‘naar binnen voelen’ (interoceptie), en bekijkt hoe we onze vaardigheden om contact te maken kunnen bevorderen voor meer vreugde, verbondenheid en vitaliteit.

Steve Haines heeft ook een ander (strip)boek gemaakt: "Trauma is iets wonderlijks"

Wat is trauma? Hoe verandert het de manier waarop je hersenen werken? En hoe kun je het te boven komen?

Als je iets traumatisch overkomt, schakelt je lichaam gebruikelijke processen gedeeltelijk uit. Je dissocieert zodat je de overweldigende gevoelens niet hoeft te ervaren. Dit unieke stripboek legt het wonderlijke van trauma uit, hoe het de hersenen verwart en het lichaam beïnvloedt.

Met tekeningen, metaforen over katten en muizen en belangrijke wetenschappelijke informatie beschrijft de verteller wat de rol is van de fysiologie van het lichaam bij het herstel van trauma. Hij geeft technieken om veranderingen op fysiek niveau tot stand te brengen, met inbegrip van TRE®-technieken (Trauma Releasing Exercises) om je lijf te helpen diepe patronen van spierspanning en trauma los te laten.

Bron: Uitgeverij Mens