Actie Lijm de zorg | Wachtlijsten in de GGZ

Actie Lijm de zorg | Wachtlijsten in de GGZ

"Journalist Charlotte Bouwman is het boegbeeld van de lange wachtlijsten in de ggz. Begin vorig jaar zat ze dagenlang in de gang van het ministerie van Volksgezondheid (VWS), om aandacht te vragen voor de wachttijden in de psychiatrie. Zelf wachtte ze toen al meer dan 800 dagen op een behandeling voor haar dissociatieve stoornis. Sinds september krijgt ze eindelijk de zorg die ze nodig heeft, maar haar protest heeft nog weinig structurele verandering gebracht.  

“3 jaar van mijn leven ben ik kwijt. Tussen mijn 24ste en 27ste, dat horen de mooiste jaren van je leven te zijn. Ik had een goede baan bij NRC, die heb ik niet meer. Ook al ben ik blij dat het beter gaat worden, ik ben nog steeds heel veel kwijtgeraakt.”  

Jarenlang duurde het voordat Charlotte Bouwman een passende behandeling kreeg. Eerst duurde het eindeloos voordat ze een juiste diagnose kreeg, vervolgens stond ze 3 jaar op een wachtlijst voor therapie. Toen begin 2020 de kliniek stopte met de behandeling waarvoor ze al 2 jaar op een wachtlijst stond en het erop leek dat ze ergens anders weer onderaan moest aansluiten werd het haar teveel. Ze werd zó wanhopig dat ze niet anders kon dan in actie komen. 

>> Lees het hele artikel op Pointer, KRO-NCRV