Regio- en online groepen: maandelijkse bijeenkomsten voor lotgenoten

Regio- en online groepen

Caleidoscoop organiseert maandelijkse bijeenkomsten (gespreksgroepen) voor lotgenoten in verschillende regio's in Nederland. Sinds kort zijn we ook bezig met het opzetten van online gespreksgroepen. Alle groepen komen op een vaste dag bijeen.

Actieve groepen

 • Regiogroep Ede (Gelderland) : tweede maandagavond van de maand
 • Regiogroep Groningen (Groningen): eerste zaterdagmiddag van de maand (vol)
 • Regiogroep Helmond (Noord-Brabant): eerste dinsdagavond van de maand
 • Regiogroep Leeuwarden (Friesland): eerste vrijdagmiddag van de maand

Nieuwe groepen | Klaar om te starten

Deelnemers zijn van harte welkom. Deze groepen starten zodra er voldoende deelnemers zijn, en (voor regiogroepen) wanneer de corona-maatregelen groepsbijeenkomsten toelaten. Het dagdeel is nog onbekend.

Nieuwe groepen | In opzet/ inventarisatie van belangstelling

Voor deze groepen zoeken we zowel 1 of 2 contactpersonen als deelnemers. Zodra die er zijn, kunnen we de groep opstarten. De regiogroepen zijn daarnaast afhankelijk van de corona-maatregelen. De online groepen niet en kunnen dus op elk gewenst moment beginnen.

 • Regiogroep Amsterdam (Noord-Holland)
 • Regiogroep Apeldoorn (Gelderland)
 • Regiogroep Ede of Amersfoort (Gelderland/ Utrecht)
 • Regiogroep Deventer (Overijssel)
 • Online groep voor mannen
 • Online groep voor lotgenoten met DPDR (depersonalisatie-derealisatiestoornis)
 • Online groep voor naasten

Deelnemen aan een regiogroep

Wil je deelnemen of eerst meer informatie hebben over het reilen en zeilen van een groep? We beantwoorden graag al je vragen en/ of brengen je in contact met de contactpersoon van de regiogroep van jouw voorkeur. Bijeenkomsten zijn gratis voor leden van Caleidoscoop. Ben je geen lid? Je kunt vrijblijvend twee bijeenkomsten bijwonen om de sfeer te proeven en te kijken of deelname iets voor jou is. Daarna is lidmaatschap van de vereniging (€ 25,- per jaar) verplicht, waarbij je natuurlijk ook profiteert van de andere voordelen van je lidmaatschap. Neem gerust contact met ons op.

Online groepen

Nieuw zijn de online gespreksgroepen. Sinds de uitbraak van het corona-virus, hebben we als vereniging veel ervaring opgedaan met digitaal contact. De online groepen hebben als voordeel dat ze toegankelijk zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft, ongeacht iemands woonplaats. Ook kunnen we zo tegemoet komen aan de vraag die er vaker vanuit onze achterban is, maar waar we tot nog toe geen structurele mogelijkheid voorhanden hadden, zowel voor naasten als voor lotgenoten. De insteek is gelijk aan de regiogroepen. Bij veel belangstelling kunnen we het aantal online groepen eenvoudig uitbreiden.

Is er in jouw buurt (nog) geen regiogroep, of is er geen online groep die aansluit bij wat jij zoekt?

Ook dan horen we graag van je: bij voldoende belangstelling kunnen we een nieuwe groep opzetten. Je kunt je aanmelden als geïnteresseerde deelnemer, maar we helpen je ook graag als het je leuk lijkt om een groep te organiseren - dat kan in je eentje, maar ook samen met iemand anders. Afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden, kun je natuurlijk ook op andere manieren een bijdrage leveren aan een (bestaande of nieuwe) groep. We kijken uit naar je berichtje via mail@caleidoscoop.nl.

Zelf een regio- of online groep starten

Lijkt het je leuk om niet alleen deel te nemen, maar ook (bij voorkeur samen met een andere vrijwilliger) de groep te faciliteren? Je regelt dan de praktische zaken, maar bent ook in staat samen met de groepsleden een veilige en open sfeer te creëren, waarin jullie ervaringen kunnen delen. Gelijkwaardigheid als lotgenoten staat centraal: de groepen bieden geen therapie of behandeling. Vanuit de vereniging krijg je natuurlijk hulp en begeleiding, zowel vanuit het bestuur als in onderling contact met andere regiocontactpersonen.

Voor de online groep is het nodig dat je voldoende digitaal vaardig bent om de maandelijkse groep via Microsoft Teams te (leren) organiseren. Uiteraard werken we je in en staan we voor je klaar als je vragen hebt. Daarnaast zal het ook voor ons als vereniging iets zijn dat we al doende leren, en waarin we graag samen met jou ontdekken hoe online gespreksgroepen optimaal kunnen functioneren. De jarenlange ervaring met de regiogroepen is een fijne basis, maar we hebben ook gemerkt dat online gesprekken net weer iets anders functioneren.

Spreekt dit je aan? We horen graag van je! Via de telefoon kunnen we al je vragen beantwoorden, uitgebreid uitleggen wat het inhoudt en verder praten, zodat we elkaar beter leren kennen en ook samen kunnen bekijken wat voor jou nodig is om als regiocontactpersoon aan de slag te kunnen. Het kan zijn dat je al ervaring hebt in de begeleiding van gespreksgroepen, maar we bieden je via PGO-support ook gerichte cursusssen aan met betrekking tot het begeleiden van groepsgewijs lotgenotencontact. We zorgen - zeker in de opstartfase - voor actieve begeleiding, zowel op praktisch vlak (bv bij het zoeken naar geschikte ruimte) als wat betreft in het begeleiden van een groep. De eerste keren kijkt iemand met ervaring mee, om je te helpen en je in te werken. Als je wat meer je draai hebt gevonden zijn we op de achtergrond altijd beschikbaar voor steun of hulp. Ongeveer 3 a 4 keer per jaar is er een overleg met de contactpersonen van alle groepen, waarbij we het hebben over hoe het gaat in de groepen en of er dingen zijn waar je moeite mee hebt of tegenaan loopt. Er is tot slot ook een onkostenvergoeding voor bijvoorbeeld boodschappen, en je krijgt een vrijwilligersvergoeding.