Gespreksgroepen voor lotgenoten en naasten

Gespreksgroepen | Regio- en online groepen voor lotgenoten en naasten

Caleidoscoop organiseert maandelijkse bijeenkomsten (gespreksgroepen) voor lotgenoten in verschillende regio's in Nederland. Ook zijn we gestart met de mogelijkheid van online gespreksgroepen. Zoek je een laagdrempeliger vorm van lotgenotencontact? Kijk dan eens bij de meetings.

De gespreksgroepen zijn - tenzij anders aangegeven - voor alle lotgenoten met een dissociatieve stoornis, onder meer DIS (dissociatieve identiteitsstoornis), DPDR (depersonalisatie-derealisatiestoornis) of AGDS (anderszins gedefinieerde dissociatieve stoornis).

Actieve lotgenotengroepen

 • Regiogroep Amersfoort: derde vrijdagmiddag van de maand
  • Deze groep is helaas vol, maar we horen het graag als je interesse hebt. We kijken namelijk naar de mogelijkheden om in deze regio meer te bieden (zie 'Groepen in opzet').
 • Regiogroep Ede (Gelderland): tweede en vierde woensdagmiddag van de maand
 • Regiogroep Leeuwarden: helaas stopt de groep in Leeuwarden per mei 2022.
 • Regiogroep Groningen: eerste zaterdagmiddag van de maand
 • Regiogroep Tilburg: eerste woensdagmiddag van de maand

Verder zijn er (startende) wandelgroepen in Amsterdam en Apeldoorn. Meer informatie over wandelgroepen volgt.

Groepen in opzet

Op dit moment hebben we geïnteresseerde deelnemers en/ of contactpersonen voor onderstaande groepen. Om te kunnen starten is nodig: per regiogroep (gespreksgroep op locatie) twee contactpersonen, drie à vier deelnemers en een geschikte locatie. Online groepen kunnen starten met één contactpersoon en vanaf drie deelnemers.

Groen gemarkeerde groepen zijn bijna klaar om te starten, paars gemarkeerde groepen zijn nog niet zo ver. Per groep vind je een uitleg.

Regiogroepen (= lotgenotengroepen op locatie)

 • Apeldoorn
  • We zoeken een tweede contactpersoon en meer deelnemers.
 • Amersfoort/ Utrecht/ Zeist of andere plaats in de buurt;
  • Omdat de groep in Amersfoort vol is, zoeken we naar een oplossing zodat we in de buurt een tweede groep kunnen starten. We zoeken contactpersonen voor de nieuw te starten groep.

Online lotgenoten-/ gespreksgroepen

 • Lotgenotengroep (equivalent van een regiogroep)
  • Er zijn voldoende deelnemers om te kunnen starten. Voor deze groep zoeken we alleen nog een of twee contactpersonen.
 • Naastengroep (voor naasten van iemand met een dissociatieve stoornis, bijvoorbeeld partner, familielid of vriend(in) )
  • Er zijn voldoende deelnemers om te kunnen starten. Voor deze groep zoeken we alleen nog een contactpersoon (die zelf naaste is).
 • Voor lotgenoten met DPDR (depersonalisatie-derealisatiestoornis)
  • Er zijn enkele belangstellende deelnemers, maar om te starten zijn een contactpersoon en meer deelnemers nodig.

Deelnemen aan een regiogroep

Wil je deelnemen of eerst meer informatie hebben over het reilen en zeilen van een groep? We beantwoorden graag al je vragen en/ of brengen je direct in contact met de contactpersoon van de regiogroep van jouw voorkeur. Stuur een berichtje naar mail@caleidoscoop.nl. Onder aan deze pagina vind je een PDF met daarin uitgebreide informatie over deelname.

Bijeenkomsten zijn gratis voor leden van Caleidoscoop. Ben je geen lid? Je kunt vrijblijvend twee bijeenkomsten bijwonen om de sfeer te proeven en te kijken of deelname iets voor jou is. Daarna is lidmaatschap van de vereniging (€ 25,- per jaar) verplicht, waarbij je natuurlijk ook profiteert van de andere voordelen van je lidmaatschap. Neem gerust contact met ons op.

Online groepen

Nieuw zijn de online gespreksgroepen. Sinds de uitbraak van het corona-virus, hebben we als vereniging veel ervaring opgedaan met digitaal contact. De online groepen hebben als voordeel dat ze toegankelijk zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft, ongeacht iemands woonplaats. Ook kunnen we zo tegemoet komen aan de vraag die er vaker vanuit onze achterban is, maar waar we tot nog toe geen structurele mogelijkheid voorhanden hadden, zowel voor naasten als voor lotgenoten. De insteek is gelijk aan de regiogroepen. Bij veel belangstelling kunnen we het aantal online groepen eenvoudig uitbreiden.

Is er in jouw buurt (nog) geen regiogroep, of is er geen online groep die aansluit bij wat jij zoekt?

Ook dan horen we graag van je: bij voldoende belangstelling kunnen we een nieuwe groep opzetten. Je kunt je aanmelden als geïnteresseerde deelnemer, maar we helpen je ook graag als het je leuk lijkt om een groep te organiseren. Het liefst hebben we per groep twee contactpersonen; dat geeft de groep een wat stabielere basis, en we horen dat het ook vaak rust geeft als je de taken en verantwoordelijkheid kunt delen. Afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden, kun je natuurlijk ook op andere manieren een bijdrage leveren aan een (bestaande of nieuwe) groep. We kijken uit naar je berichtje via mail@caleidoscoop.nl.

Zelf een regio- of online groep starten

Lijkt het je leuk om niet alleen deel te nemen, maar ook (bij voorkeur samen met een andere vrijwilliger) de groep te faciliteren? Je regelt dan de praktische zaken, maar bent ook in staat samen met de groepsleden een veilige en open sfeer te creëren, waarin jullie ervaringen kunnen delen. Gelijkwaardigheid als lotgenoten staat centraal: de groepen bieden geen therapie of behandeling. Vanuit de vereniging krijg je natuurlijk hulp en begeleiding (vanuit bestuur, vrijwilligerscoördinator en contactpersonen van andere groepen), moedigen we je aan om cursussen te volgen - die wij uiteraard voor je vergoeden - en krijg je een onkosten- en vrijwilligersvergoeding.

Voor de online groep is het nodig dat je voldoende digitaal vaardig bent om de maandelijkse groep via Microsoft Teams te (leren) organiseren. Uiteraard werken we je in en staan we voor je klaar als je vragen hebt. Daarnaast zijn de online groepen voor ons als vereniging een nieuwe vorm van lotgenotencontact, waarin ook wij al doende leren, en waarin we graag samen met jou ontdekken hoe online gespreksgroepen optimaal kunnen functioneren. De jarenlange ervaring met de regiogroepen is een fijne basis, maar we hebben ook gemerkt dat online gesprekken net weer iets anders functioneren. Een groot voordeel van de online groepen is dat ze niet afhankelijk zijn van bijvoorbeeld een fysieke ruimte, en dat we zo lotgenoten en naasten uit het hele land een gespreksgroep kunnen bieden. Er is inmiddels ook een cursus gericht op online lotgenotencontact via PGO-support beschikbaar.

Spreekt dit je aan? We horen graag van je! Via de telefoon kunnen we al je vragen beantwoorden, uitgebreid uitleggen wat het inhoudt en kennismaken, zodat we ook samen kunnen bekijken wat voor jou nodig is om als regiocontactpersoon aan de slag te kunnen. Het kan zijn dat je al ervaring hebt in de begeleiding van gespreksgroepen, maar we bieden je via PGO-support ook gerichte cursusssen aan met betrekking tot het begeleiden van groepsgewijs lotgenotencontact. We zorgen - zeker in de opstartfase - voor actieve begeleiding, zowel op praktisch vlak (bv bij het zoeken naar geschikte ruimte) als wat betreft in het begeleiden van een groep. De eerste keren kijkt iemand met ervaring mee, om je te helpen en je in te werken. Als je wat meer je draai hebt gevonden zijn we op de achtergrond altijd beschikbaar voor steun of hulp. Ongeveer 3 a 4 keer per jaar is er een overleg met de contactpersonen van alle groepen, waarbij we het hebben over hoe het gaat in de groepen en of er dingen zijn waar je moeite mee hebt of tegenaan loopt.

Uitgebreide informatie voor (geïnteresseerde) deelnemers gespreksgroepen (download)