Caleidoscoop
Landelijke vereniging voor mensen met een dissociatieve stoornis

Caleidoscoop is de landelijke vereniging voor mensen met een dissociatieve stoornis.

Dissociatie is een toestand waarin gedachten, emoties, waarnemingen en/ of herinneringen buiten het bewustzijn worden geplaatst, tijdelijk niet oproepbaar zijn of minder samenhang vertonen.

Als symptoom komt het voor bij meerdere psychische stoornissen. Wanneer dissociatie echter regelmatig of voortdurend optreedt, kan er sprake zijn van een dissociatieve stoornis - bijvoorbeeld DIS (dissociatieve identiteitsstoornis), DPDR (depersonalisatie-derealisatiestoornis) of AGDS (andere gedefinieerde dissociatieve stoornis).

Nieuws

Pagina's

Onze bibliotheek is gegroeid! Er zijn deze maand 17 nieuwe boeken toegevoegd, zowel persoonlijke ervaringen als informatieve boeken. Interesse? Check de lijst! We zullen maandelijks nieuwe boeken toevoegen.

Caleidoscoop biedt haar leden de mogelijkheid om boeken over dissociatieve stoornissen of verwante onderwerpen te lenen. Dit is kosteloos: je betaalt alleen een borg voor de periode dat je een boek leent.

In dit nieuwsbericht vind je het statement van Caleidoscoop met betrekking tot het afwijzen van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Daarnaast tref je in de bijlage onder meer het besluit van MIND, vertegenwoordiger van patiëntenorganisaties, aan. Er is momenteel veel debat over het IZA.

"De groepstentoonstelling ‘The Body Keeps the Score’ is ontleend aan het gelijknamige boek van de Nederlands-Amerikaanse psychiater en hoogleraar Bessel van der Kolk. Ik heb het verslonden tijdens de research voor mijn eigen, auto-fictieve boek 'Ik zal je nooit meer'. Het startpunt voor deze roman is mijn eigen rouwproces na het overlijden van mijn moeder toen ik zestien was. Een proces dat ik jarenlang uitstelde. Als eind twintiger ben ik op onderzoek uitgegaan: hoe kan het dat ik nooit door de rouw heen ben gegaan? Waarom speelt mijn moeder en het verliezen van haar nauwelijks een (actieve) rol in mijn leven?

PsychoseNet heeft een nieuwe podcast serie waarin onze eigen Jim van Os de host is! Kortom: Mooie gesprekken gegarandeerd! Deze bijzondere serie heeft de titel ‘het leven’ gekregen. In deze eerste aflevering gaat Jim in gesprek met Sander.

Sander had gedurende 17 jaar een zeer turbulente periode in de psychiatrie met opnamen, isoleercel, dwangmedicatie en betrokkenheid van allerlei instanties.

GGZ Totaal organiseert ook dit jaar weer haar jaarlijkse verhalenwedstrijd. Doe je mee?

Enneh... als je deze zomer toch in je pen (of toetsenbord) kruipt: we vinden het heel leuk om alvast inzendingen te krijgen voor de Caleidokrant (check de link voor ideeen en suggesties), of je reactie te lezen op de krant die in augustus uit komt!

Gedurende augustus zijn we, in verband met de zomervakantie, beperkt bereikbaar. Verenigingsleden kunnen in augustus nog de zomereditie van de Caleidokrant in hun brievenbus of inbox verwachten. In de nieuwsbrief en hieronder vind je tevens een paar zomertips!

Dit houdt onze beperkte bereikbaarheid concreet in:

null Beeld Getty ImagesVorige week berichtten zowel Trouw als De Volkskrant dat vanaf oktober 2022 de toezichthouder NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) gedetailleerde informatie over hun klachten gaat opvragen en bijhouden van mensen

Overprikkeling komt veel voor bij mensen met een hersenaandoening. Het kan leiden tot klachten als vermoeidheid, overgeven en hoofdpijn. Of het kan de klachten die je al hebt door een hersenaandoening erger maken. Dr. Tanja Nijboer en de Hersenstichting beantwoorden de 10 meest gestelde vragen over overprikkeling.

Met ingang van juli 2022 neemt PAO Psychologie de Trauma Academie over van CELEVT.

Dit betekent dat de verschillende opleidingen voor de screening, diagnostiek en behandeling van Vroegkinderlijke Chronisch Traumatisering (VCT) vanaf 2023 onder de naam PAO Trauma Academie worden georganiseerd.

Pagina's