Nieuwsberichten

Pagina's

"De groepstentoonstelling ‘The Body Keeps the Score’ is ontleend aan het gelijknamige boek van de Nederlands-Amerikaanse psychiater en hoogleraar Bessel van der Kolk. Ik heb het verslonden tijdens de research voor mijn eigen, auto-fictieve boek 'Ik zal je nooit meer'. Het startpunt voor deze roman is mijn eigen rouwproces na het overlijden van mijn moeder toen ik zestien was. Een proces dat ik jarenlang uitstelde. Als eind twintiger ben ik op onderzoek uitgegaan: hoe kan het dat ik nooit door de rouw heen ben gegaan? Waarom speelt mijn moeder en het verliezen van haar nauwelijks een (actieve) rol in mijn leven?

PsychoseNet heeft een nieuwe podcast serie waarin onze eigen Jim van Os de host is! Kortom: Mooie gesprekken gegarandeerd! Deze bijzondere serie heeft de titel ‘het leven’ gekregen. In deze eerste aflevering gaat Jim in gesprek met Sander.

Sander had gedurende 17 jaar een zeer turbulente periode in de psychiatrie met opnamen, isoleercel, dwangmedicatie en betrokkenheid van allerlei instanties.

GGZ Totaal organiseert ook dit jaar weer haar jaarlijkse verhalenwedstrijd. Doe je mee?

Enneh... als je deze zomer toch in je pen (of toetsenbord) kruipt: we vinden het heel leuk om alvast inzendingen te krijgen voor de Caleidokrant (check de link voor ideeen en suggesties), of je reactie te lezen op de krant die in augustus uit komt!

null Beeld Getty ImagesVorige week berichtten zowel Trouw als De Volkskrant dat vanaf oktober 2022 de toezichthouder NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) gedetailleerde informatie over hun klachten gaat opvragen en bijhouden van mensen

Overprikkeling komt veel voor bij mensen met een hersenaandoening. Het kan leiden tot klachten als vermoeidheid, overgeven en hoofdpijn. Of het kan de klachten die je al hebt door een hersenaandoening erger maken. Dr. Tanja Nijboer en de Hersenstichting beantwoorden de 10 meest gestelde vragen over overprikkeling.

Met ingang van juli 2022 neemt PAO Psychologie de Trauma Academie over van CELEVT.

Dit betekent dat de verschillende opleidingen voor de screening, diagnostiek en behandeling van Vroegkinderlijke Chronisch Traumatisering (VCT) vanaf 2023 onder de naam PAO Trauma Academie worden georganiseerd.

De vrije artsenkeuze voor cliënten in de ggz moet blijven bestaan. Zeker met het oog op de lange wachtlijsten in de ggz, is het onaanvaardbaar dat de keuzevrijheid van mensen zou worden aangetast. Hiervoor pleit MIND in haar brief die ze vandaag naar minister Helder heeft gestuurd. Aanleiding voor de brief is de discussie aan de Integrale Zorg Akkoord-tafels over de verdere inperking of zelfs de mogelijke afschaffing van de vrije artsenkeuze van patiënten door het wijzigen of schrappen van artikel 13 Zvw.

Met bijna twee miljoen gebruikers van medicijnen voor psychiatrische klachten, zoals antidepressiva, worden dit soort medicijnen ontzettend veel gebruikt. Maar over deze medicatie bestaan vaak veel onduidelijkheden of fabels. Het onafhankelijke Kennisplatform Medicatie in de Psychiatrie (KenMed) komt met vijf websites met betrouwbare en objectieve informatie over deze medicatie.

De ggz-wachtlijsten blijven maar groeien, maar wachten op antwoorden, daar geloven de ruim 300 psychologen van Psyned niet in. Zeker niet als je écht hulp nodig hebt. Daarom lanceren ze 8 juli de podcast ‘Waar wacht je op?’. Hiermee reiken ze iedereen die niet direct bij een psycholoog terecht kan een hand toe.

Psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk (Den Haag, 1943) is op 28 augustus de zesde en laatste gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring interviewt Van der Kolk over zijn ideale televisieavond.

Pagina's