Minder regelgekte meer zorg

Minder regelgekte meer zorg

In Nederland zijn er tienduizenden mensen met psychische problemen die niet de juiste zorg krijgen. Dit komt omdat hulpverleners, door allerlei regels, te veel bezig moeten zijn met administratieve verplichtingen. Papierwerk krijgt voorrang op mensenwerk. Dit manifest is bedoeld om die regelgekte te veranderen! Jouw handtekening kan daaraan bijdragen.

Wil je een bijdrage leveren aan de actie, onderteken dan dit manifest op deze website.

 

DIT ZIJN DE ZEVEN ACTIEPUNTEN:

DE PATIËNT TERUG OP ÉÉN! De zorgvraag van de patiënt is leidend. Niet de regelgeving.

DE HELFT MINDER REGELS! We gaan binnen een jaar de hoeveelheid regels drastisch verminderen. En komt er toch een nieuwe regel bij? Dan moeten er twee verdwijnen.

BEGRIJPELIJKE ZORG- EN BEHANDELPLANNEN! Een zorg- en behandelplan en de verslaglegging moeten kort, begrijpelijk en in gewone mensentaal worden opgesteld.

NIET MEER TURELUUR VAN DE FACTUUR! Eén patiënt en één behandeling bij één aanbieder leidt tot één factuur, ook al moet die factuur door verschillende financiers worden betaald.

OPHOUDEN MET AFVINKEN! We gaan voor meer verantwoorde verantwoording: alleen registreren wat echt belangrijk is voor de behandeling van de patiënt. En niet keer op keer opnieuw. Van afvinklijstjes worden patiënten niet beter.

KLAAR MET HET GEKLETS! Wat kan er simpeler en hoe pakken we dat aan? We roepen iedereen op nieuwe ideeën om de regelgekte te verminderen te mailen naar: minderregelgekte@ggznederland.nl. Of je nu gewoon aan schrappen denkt of aan algoritmes of blockchain… Elke bijdrage is welkom.

EEN GEZAMENLIJKE VUIST! Om de regelgekte aan te pakken, moeten alle betrokkenen partijen bij zichzelf beginnen. Hulpverleners, leidinggevenden, gemeentes, verzekeraars: laten we niet vingerwijzen, maar een gezamenlijke vuist maken. Patiënten verdienen niet anders.

JA! IK WIL OOK MINDER REGELGEKTE MEER ZORG!